Geschiedenis

Geschiedenis

Dijk van een loop

Sinds 2018 tekent Ruitenburg voor het hoofdsponsorschap van deze Dijk van een Loop. De naam van het evenement is sinds die tijd "De Ruitenburg Run Maasdijk". 

De hardloopwedstrijd kent voor de 32ste keer een start vanuit het dorp Maasdijk. In de eerste 22 edities was de hoofdafstand altijd 15 km, per 2012 is dit gewijzigd in 10 km. Doel van deze wijziging is het evenement bereikbaarder maken voor een groter deel van het loperspubliek. Hierdoor hopen we dat nog meer hardlopers gaan spreken over een Dijk van een Loop!

Het evenement vond eind jaren '70 van de vorige eeuw zijn oorsprong in de hoedanigheid van de Oranjesluisloop. Deze Oranjesluisloop, die 11 maal werd gelopen, was  een 15 km wegwedstrijd voor Atletiekunie-atleten en prestatielopers, en werd altijd op een doordeweekse avond gehouden. Het was vooral een zeer streekgebonden loopgebeuren, met als start en finishplaats het voormalige korfbalveld in Hoek van Holland nabij de Hilwoning.

Hoewel de wedstrijd vrij klein van opzet was, had het toch altijd een zekere charme, vooral door het verste punt van de wedstrijd: de  historische  Oranjesluistoren.

Na de periode in Hoek van Holland werd het evenement naar Maasdijk verhuisd waar het sinds 1990 bekend stond als de Jan Knijnenburgloop en sinds 2004 als de Zwirs-Knijnenburgloop. 
In 2010 werd na de wisseling van het hoofdsponsorschap het evenement omgedoopt in VTM Telecomloop en vanaf 2015 in VTM Loop